“Ze zeggen dat het psychisch is!”

door | jul 5, 2021 | Patiëntverhalen | 0 Reacties

“Dokter, ik word er zo moe van! Als ik iets heb, dan zeggen ze dat het psychisch is!! Moet ik naar de SOLK poli.. Maar ik heb echt steeds sneller last van mijn knie!”

Patiënte toont me haar warme, mild gezwollen knie en de lichte inspanning kost haar zichtbaar moeite. Ze verzucht dat ze vanwege de pijn hele dagen in bed doorbrengt, wachtend op een betere dag. Ervan overtuigd dat pijn/beweging vermeden moet worden en zwelling niet goed is. Het beheerst haar leven.

Na haar is een patiënt uitgevallen en ik besluit haar een en ander uit te leggen over hoe mooi het menselijk lichaam in elkaar steekt: de zwelling in de knie is ontstaan na een (geringe) overbelasting, het is een poging van het lichaam om een en ander te repareren. In het vocht zitten hulptroepen. De warmte komt door de extra doorbloeding, het bloed brengt zuurstof en bouwstoffen. En de pijn? Dat is een manier om aan te geven dat er iets gerepareerd moet worden. De pijn ansich is het probleem niet.

Ik toon haar de vele banden rondom een knie, het kraakbeen en de meniscus, die het maar zwaar te verduren hebben. De spieren moeten daarbij helpen.
Daar zit het probleem.

“Ja!”, zegt ze nadenkend, “Ik heb spierzwakte (ongetrainde spieren), struikel soms over mijn eigen voeten. En dan heb ik de volgende dag weer een dikke knie.”

Ik leg haar uit dat ze de spieren zou kunnen versterken.

“Zou het helpen als ik dan juist wél ga bewegen?” Ze heeft me begrepen!

Extra doorbloeding is fijn voor stramme spieren en beweging draagt bij aan spieropbouw en herstel, bevestig ik.

“Fijn dat je mijn lichamelijke klacht serieus neemt.” Ze staat op en verlaat mijn spreekkamer.

Ze moest eens weten, het consult had niet misstaan op de SOLK poli.

Pijn is een lichamelijke sensatie, altijd verbonden met emotie (angst, boosheid, etc), beleving (help, straks maak ik het erger als het pijn doet?) en gedrag (liggen, overmatig sporten).

About admin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts

De stressreactie

De stressreactie

Stresssysteem (stress-as en sympathische reactie): waarom hebben we deze nodig en wat als deze uit balans raakt? Over de amygdala, (nor)adrenaline, cortisol, bijnieren.

Oordelen

Oordelen

Oordelen in een gesprek leiden tot weerstand en een grimmige sfeer. Herken deze communicatie-remmers! Communicatie-vaardigheden – referentiekader – waarheden.

Hulpvraagspoor

Hulpvraagspoor

Vraag je je wel eens af waarom jouw huisarts je vragen stelt als “Wat verwacht je van mij?” of “Wat zou je graag willen?” Of waarom er allemaal lastige, prikkelende vragen volgen wanneer je even komt checken of het een aft is wat je in je mond hebt? Huisartsen lijken...

Dokter ES

Welkom op mijn blog!

 

Ik schrijf graag over:

Mijn (opleidings- en praktijk)ervaringen – Over wat geluk voor mij betekent en mijn zoektocht naar geluk! – Positieve mindset en -gezondheid – Verbinding – Balans

 

Xx Esther

Mijn (inspiratie)bronnen benoem ik in mijn blogs. Mocht ik jou ook inspireren en wil je een (stukje) tekst van me lenen, drop mijn naam (dokter-ES.nl) en leuk als je me het laten weten!