“Mijn lichaam moet nu tot rust komen!”

door | jun 16, 2021 | Patiëntverhalen | 0 Reacties

Voor me zit een dame met haar man, die me eveneens vol verwachting aan kijkt.

“Mijn lichaam moet nù tot rust komen! Ik hou het niet meer..” Ze kijkt me aan, wallen onder haar ogen, terwijl ze haar handen wit verwrongen in elkaar op haar schoot heeft liggen. Ze zit op het puntje van haar stoel.
Meneer trekt onbeholpen zijn schouders op en krabt even aan zijn baard. “Ik weet niet wat er met mijn vrouw is, ze heeft een depressie ofzo, ze zit een hele dag te trillen en ze doet ‘s nachts geen oog dicht. Heeft u misschien een pil voor haar zodat ze wat rustiger wordt?”

“Ik maak me zorgen om mijn lichaam. Ik heb last van hartkloppingen, ik kan niet vrij adem halen en ik ben zo moe!”
Tranen wellen op in haar ogen. “En dit, ik moet telkens om niets huilen!” De man klopt op haar rug en kijkt me aan. De vrouw herpakt zich: En wat vertel ik mijn werkgever? Dit is niks voor mij. Ik heb vakantie nu, maar maak me nu al zorgen over hoe ik over 2 weken weer aan het werk moet..”

Ik benoem dat ze er erg moe uit ziet, erken haar wanhoop en vraag haar naar haar ideeën over de oorzaak.

“Ik zou het niet weten dokter. Ik heb een lieve man, een goede baan, veel vrienden en geen problemen.”

Bij doorvragen werkt ze veel vanuit huis en kruipt ze vaak ‘s avonds nog even achter de computer. “Zo ben ik nou eenmaal, al het werk moet af, dat geeft me rust.”

Ik informeer naar wat ze reeds heeft geprobeerd om van het probleem af te komen. “Ik ga hardlopen om mezelf af te matten, maar het helpt niet. Ik wil slapen maar lig uren te piekeren! Onlangs stelde mijn man voor om samen te gaan wandelen, iedereen houdt van wandelen, maar ik vind er niks aan.. Ik kan er niet van genieten!”, verzucht ze met tranen in haar ogen.

Dan vraag ik haar naar wat ze doet om te ontspannen. Beduusd kijkt ze me aan.

Ah, ik heb een ingang gevonden.

 

About admin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts

De stressreactie

De stressreactie

Stresssysteem (stress-as en sympathische reactie): waarom hebben we deze nodig en wat als deze uit balans raakt? Over de amygdala, (nor)adrenaline, cortisol, bijnieren.

Oordelen

Oordelen

Oordelen in een gesprek leiden tot weerstand en een grimmige sfeer. Herken deze communicatie-remmers! Communicatie-vaardigheden – referentiekader – waarheden.

Hulpvraagspoor

Hulpvraagspoor

Vraag je je wel eens af waarom jouw huisarts je vragen stelt als “Wat verwacht je van mij?” of “Wat zou je graag willen?” Of waarom er allemaal lastige, prikkelende vragen volgen wanneer je even komt checken of het een aft is wat je in je mond hebt? Huisartsen lijken...

Dokter ES

Welkom op mijn blog!

 

Ik schrijf graag over:

Mijn (opleidings- en praktijk)ervaringen – Over wat geluk voor mij betekent en mijn zoektocht naar geluk! – Positieve mindset en -gezondheid – Verbinding – Balans

 

Xx Esther

Mijn (inspiratie)bronnen benoem ik in mijn blogs. Mocht ik jou ook inspireren en wil je een (stukje) tekst van me lenen, drop mijn naam (dokter-ES.nl) en leuk als je me het laten weten!