Een poepdagboek!

door | jun 27, 2021 | Patiëntverhalen | 0 Reacties

Een 8 jarige knul komt vrolijk met zijn vader de spreekkamer in stormen.

‘Ja,’ verzucht vader. ‘Je ziet nu niks aan hem, maar hij heeft dagen dat hij huilend van de pijn uit school komt of dat ik hem van voetbal training moet halen. ‘Nu lijkt hij weer niks te mankeren.’

Ik stel vader gerust dat het goed is dat ze zijn gekomen, al lijkt hij op dit moment nergens last van te hebben. Pijn kan wisselend aan- en afwezig zijn.

Vader legt uit dat zijn zoon een hele actieve jongen is, maar dat hij soms van het ene op het andere moment als een zielig vogeltje met zijn armen over zijn buik in een hoekje kan gaan zitten.

Ik vraag vader of hij zelf ergens aan zat te denken. Vader geeft aan dat hij eventueel lijden dat is te voorkomen wil wegnemen bij zijn zoon. Daarbij is onlangs darmkanker gevonden bij een ome van vader, wat hem ‘een beetje’ zorgen baart.

Als huisarts zien we heel veel kinderen met buikpijn. Deels omdat jonge kinderen pijn, al betreft het hoofdpijn, vaak als buikpijn aangeven, maar ook omdat ze daadwerkelijk buikpijn hebben. Belangrijk is dat we acute ziekten als ontstekingen weg vangen.

Daarbij worden gevoelens vaak ook in de buik waargenomen. Denk aan “buikpijn van de zenuwen” of “met een steen op de maag rondlopen”.

Zoon eet goed, gevarieerd, met groenten en fruit. Water drinkt hij genoeg volgens vader. Uit school hangt hij vaak direct onder de kraan en een glas bij elke maaltijd. Nooit ziek en geen koorts wanneer hij pijn heeft. De ontlasting, daar heeft vader geen zicht op. De pijn komt willekeurig opzetten naar vaders idee. Zoon heeft veel vriendjes en gaat niet met tegenzin naar school.

Zoon vindt het vooral erg grappig om over poep te praten. Helemaal wanneer ik de bristol stool chart er bij pak en uitleg wat normale en harde/zachte ontlasting is. Type 3-4 is normaal.

Zoon geeft aan dat zijn drol het meeste op het 1e en 2e plaatje lijkt. Te stevig.

Vader twijfelt. ‘Zou dat het echt zijn? Hij heeft echt flink veel pijn. En hoe komt zijn ontlasting dan zo hard? Moet hij nog meer drinken?’

Ik stel voor dat we de aankomende 2 weken een poep-dagboek gaan bijhouden om daar achter te komen. Tot grote hilariteit van zoon, die direct bereid is zijn medewerking te verlenen.

In het dagboekje zullen ze dagelijks bijhouden of er sprake is van buikpijn, hoeveel zoon drinkt (7-10 gl is normaal), sport en het type ontlasting a.d.v. het plaatje.


2 weken later melden vader en zoon zich weer op het spreekuur. Beide goed gestemd.
Vader legt het poepdagboekje op tafel en vertelt over zijn bevindingen.
De pijn kwam vaak opzetten tijdens of na sporten en poepen gaf verlichting. Zijn zoon dronk op school amper en over de hele dag slechts 6 glazen water. En nu hij op de dagen dat er wordt gesport 2 glazen meer drinkt, heeft hij geen buikpijn meer gehad!Vader is gerustgesteld en zoon ‘genezen’.

About admin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts

De stressreactie

De stressreactie

Stresssysteem (stress-as en sympathische reactie): waarom hebben we deze nodig en wat als deze uit balans raakt? Over de amygdala, (nor)adrenaline, cortisol, bijnieren.

Oordelen

Oordelen

Oordelen in een gesprek leiden tot weerstand en een grimmige sfeer. Herken deze communicatie-remmers! Communicatie-vaardigheden – referentiekader – waarheden.

Hulpvraagspoor

Hulpvraagspoor

Vraag je je wel eens af waarom jouw huisarts je vragen stelt als “Wat verwacht je van mij?” of “Wat zou je graag willen?” Of waarom er allemaal lastige, prikkelende vragen volgen wanneer je even komt checken of het een aft is wat je in je mond hebt? Huisartsen lijken...

Dokter ES

Welkom op mijn blog!

 

Ik schrijf graag over:

Mijn (opleidings- en praktijk)ervaringen – Over wat geluk voor mij betekent en mijn zoektocht naar geluk! – Positieve mindset en -gezondheid – Verbinding – Balans

 

Xx Esther

Mijn (inspiratie)bronnen benoem ik in mijn blogs. Mocht ik jou ook inspireren en wil je een (stukje) tekst van me lenen, drop mijn naam (dokter-ES.nl) en leuk als je me het laten weten!