Hulpvraagspoor

door | mei 10, 2021 | Arts-patiënt communicatie, Blog | 0 Reacties

Vraag je je wel eens af waarom jouw huisarts je vragen stelt als “Wat verwacht je van mij?” of “Wat zou je graag willen?” Of waarom er allemaal lastige, prikkelende vragen volgen wanneer je even komt checken of het een aft is wat je in je mond hebt?

Huisartsen lijken soms rare wezens. Zo voel ik me ook wel eens wanneer ik dieper in ga op het hulpvraagspoor van de patiënt. Dan hoor ik het stemmetje op mijn schouder zeggen: ‘Hou het kort en bevestig dat het een aft is die vanzelf over gaat.’ Of ‘Geef gewoon een aai over de bol van het kindje en geef moeder een recept voor een corticosteroidzalf voor de eczeemplekjes, dat wil ze vast van me hebben.’

Maar helaas leidt die aanpak tot onbevredigende consulten. Het consult heeft namelijk 2 doelen:

  • de hulpvraag van de patiënt achterhalen en bespreken
  • het klachtenspoor, ofwel de medisch inhoudelijke kant van de arts

Als arts is het verleidelijk de klachten uit te vragen, de patiënt te onderzoeken, er een diagnose op te plakken en bijbehorende behandeling te presenteren.

In vroegere tijden trof je als patiënt (vaak) een grijzende man, die wat mompelde en humde terwijl je vertelde waarvoor je kwam en hij min of meer gelijktijdig met een spatel in je mond keek of een stethoscoop op je borst legde. Vervolgens krabbelde hij iets op een blaadje, waarmee hij je heen zond naar de apotheker of kondigde hij aan dat het vanzelf over zou gaan. Dat je je stiekem zorgen maakte over een SOA, dat bleef onbesproken.  

Zonder expliciete hulpvraagverheldering hoop je als arts maar dat je je patiënt zo goed mogelijk hebt geholpen.

En andersom hoopt de patiënt dat zijn/haar dokter precies het voorstel doet waar ze op hadden gehoopt. Helaas kunnen we nog geen gedachten lezen.

De hulpvraagverheldering

Het al dan niet slagen van een consult valt of staat met het beantwoorden van de hulpvraag van de patiënt. Oftewel het beantwoorden van de vraag achter de vraag.

Bijvoorbeeld: “Dokter, ik had weer last van een opgeblazen buik.” “..ik ben bang voor darmkanker omdat dat bij mij in de familie veel voor komt”.

Eenzelfde klacht “Ik hoest zo lelijk”, kan bij mensen verschillende hulpvragen oproepen:

  • “Ik denk dat ik geholpen ben met antibiotica”
  • “Ik gebruik liever geen antibiotica”
  • “Ik wil een longfoto, want ik vrees dat ik longkanker heb”
  • “Ik heb nu echt hulp nodig om te stoppen met roken”
  • “Volgens mij kan ik zo niet aan het werk, maar ik vrees dat ze me een aansteller vinden, wat vindt u?”.

Welke hulpvraag jij bij je klacht hebt, daar komt je (huis)arts achter door er expliciet naar te vragen. Als arts is het de kunst om dat op een subtiele, natuurlijke manier te doen. Vaak worden vragen gesteld als: Je knie werd snel dik, wat ging er door je hoofd? Maak je je zorgen? Wat heeft jou de vorige keer goed geholpen? Wat verwacht je van mij? Wat maakt dat je vandaag bij mij komt?

Of help je (huis)arts een beetje en vertel er gelijk bij dat je op google narigheid tegen kwam, je vriendin een wonder crème heeft of dat je al hebt uitgezocht waar je in therapie wilt.
Dan kun je daar samen een gesprek over hebben en heeft het consult een grote kans van slagen!

About admin

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts

De stressreactie

De stressreactie

Stresssysteem (stress-as en sympathische reactie): waarom hebben we deze nodig en wat als deze uit balans raakt? Over de amygdala, (nor)adrenaline, cortisol, bijnieren.

Oordelen

Oordelen

Oordelen in een gesprek leiden tot weerstand en een grimmige sfeer. Herken deze communicatie-remmers! Communicatie-vaardigheden – referentiekader – waarheden.

Dokter ES

Welkom op mijn blog!

 

Ik schrijf graag over:

Mijn (opleidings- en praktijk)ervaringen – Over wat geluk voor mij betekent en mijn zoektocht naar geluk! – Positieve mindset en -gezondheid – Verbinding – Balans

 

Xx Esther

Mijn (inspiratie)bronnen benoem ik in mijn blogs. Mocht ik jou ook inspireren en wil je een (stukje) tekst van me lenen, drop mijn naam (dokter-ES.nl) en leuk als je me het laten weten!